Над 330 000 деца и ученици са подкрепени по проектите на

...
Над 330 000 деца и ученици са подкрепени по проектите на
Коментари Харесай

Над 330 хиляди деца и ученици са подкрепени по проекти на МОН за равен достъп до образование

Над 330 000 деца и възпитаници са подкрепени по плановете на МОН за еднакъв достъп до обучение и образуване на умения.

Това заяви министърът на образованието и науката проф. по време на конгрес в Пловдив, на който бяха регистрирани резултатите от работата по последния програмен интервал на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, оповестиха от пресцентъра на МОН.

Общо 169 000 възпитаници, учители, родители и посредници получиха поддръжка по план „ Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии “. Техническите устройства, които бяха раздадени на учебните заведения по време на пандемията от Ковид-19 се употребяват и през днешния ден – в часовете на осведомителни технологии и компютърно моделиране, за подготовка на дипломни планове, както и при дълго неявяване на възпитаник от учебно заведение по здравословни аргументи. Благодарение на спомагателни образования по разнообразни предмети доста възпитаници тях съумяха да реализират положителни резултати на националните външни оценения и държавните зрелостни изпити. Заедно с децата по какъв начин да работят с просветителни платформи се образоваха също родители и посредници.   

Проф. Цоков акцентира, че грижата за образованието на децата в детските градини, както и на тези със специфични просветителни потребности също са измежду значимите цели на МОН. Именно към тях бяха ориентирани плановете за приобщаващо обучение в предучилищното и учебното обучение, с помощта на които  84 000 деца в  от уязвими групи и живеещи в беднотия бяха подкрепени с образования, финансови облекчения и психическа поддръжка, с цел да се приспособяват и интегрират в детската градина,  а достъп до обучение получиха 12 000 деца и възпитаници със специфични просветителни потребности,  хронични болести и с изявени способности. 

  

Училищата с паралелки за професионална подготовка, въвели дуална система, получиха финансиране за съоръжение, работно облекло или образователни пособия, а 11 000 гимназисти – опция за работа още като възпитаници по план „ Подкрепа за дуалната система на образование ". Други 14 000  възпитаници усвояваха тънкостите на разнообразни специалности по време на стажове в действителна работна среда във компании и предприятия в цялата страна в границите на плана „ Ученически практики-2 “, а над 44 000 по „ Студентски практики-2 “. Много от тях към този момент имат трудови контракти и след завършването си са почнали непрекъсната работа в сдруженията, в които са изкарали стажа си.  

Министър Цоков бе безапелационен, че постигнатото ще бъде надградено. Една от промените в тази посока е за смяна на образователното наличие и на неговото структуриране, тъй че учениците да образуват умения и компетентности, а освен да възпроизвеждат познание. Предвидени са и законодателни промени в Закона за професионалното обучение и образование, а именно  – създаване на нов Списък на специалностите за професионално обучение и образование и нови Държавни просветителни стандарти за подготовка по специалности.

Във форума участваха още заместник-министрите на образованието и науката Наталия Митева и Мариета Георгиева, кметът на Пловдив Костадин Димитров, Иван Попов заместител изпълнителен шеф на ИА „ Програма за обучение “, началници на районни ръководства на образованието, шефове на учебни заведения, възпитаници, работодатели. Гост бе и регионалният шеф на Пловдив – Илия Зюмбилев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР